Artikel afbeelding

Ik wil afvallen, moet ik dan trainen of bewegen?

Ongeveer de helft van alle Nederlanders boven de 18 jaar heeft op papier overgewicht. Dit houdt in dat het BMI bij deze groep hoger is dan 25. BMI staat voor Body Mass Index en geeft simpel gezegd de verhouding tussen je lengte en je gewicht weer door middel van een rekensom. De vraag is dan ook in hoeverre BMI een goede graadmeter is voor overgewicht, maar daar hebben we het een andere keer nog wel over.

Een heleboel mensen met overgewicht hebben de stap al eens ondernemen om af te gaan vallen. Wellicht door middel van een crashdieet of door gewoonweg gezonder te gaan eten. Vaak sluiten ze dan ook meteen een abonnement bij de plaatselijke sportschool af, want als je extra beweegt verbrand je meer Calorieën en val je sneller af. Maar is dit wel zo?

In de praktijk blijkt dit meestal niet zo te zijn. Hier zijn een aantal redenen voor. Om te beginnen verbrand je veel minder Calorieën dan je denkt. Fitnessapparatuur, sporthorloges en andere meetapparatuur geven vaak veel meer calorieën aan dan je daadwerkelijk hebt verbrand. Het aantal Calorieën dat je daadwerkelijk verbrand is echter helemaal niet zoveel. Zo verbrand je met een half uur hardlopen op een snelheid van 10km/u bijvoorbeeld 475 Calorieën en met een half uurtje circuittraining maar 275 Calorieën. Een half uur spinning? 225 Calorieën. En deze getallen lijken nog best aardig, maar vergeet niet dat dit een half uur sporten is. Zonder pauze. Aan een stuk door knallen.

Als we daar dan tegenover zetten dat een flesje AA sportdrank of 100 gram spaghetti al gauw 300 Calorieën bevatten zie je dat dit ineens helemaal niet zoveel meer is. Wanneer dus een klein beetje meer eet dan je normaal zou doen heb je die verbande Calorieën er zo weer bij. En zeg nou zelf, als je hard hebt lopen zwoegen in de sportschool, mag je van jezelf toch best iets extra’s? Dat is ook helemaal niet zo gek, blijkt uit onderzoek.

Moet ik dan helemaal niet meer gaan sporten?

Maar natuurlijk wel. Sporten is namelijk gigantisch goed voor je. Het heeft invloed op onze gemoedstoestand, zorgt ervoor dat we ons beter gaan voelen. Het helpt ons om goed keuzes te maken en bijvoorbeeld een afvaltraject langer vol te houden. De voornaamste reden om te gaan sporten is dat het ons vrijheid biedt. Als je een vorm van beweging zoekt die je écht leuk vindt ben je in staat om heel eventjes de hele wereld te vergeten en gewoon te genieten. Heb je dat met hardlopen? Vooral doen. Heb je dat met een uur schommelen in de speeltuin aan de overkant? Ga dan lekker schommelen. Voel je vrij!

Conclusie

Sporten is ultra gezond. Ons advies is, zoek een vorm van bewegen waar je plezier en voldoening uithaalt. Dit zorgt ervoor dat je het vol houdt en dat je je er beter door gaat voelen.

Wil je afvallen? Ga dan aan de slag met je voeding en gebruik sporten om het volhouden makkelijker te maken.

Op August 17, 2018