Geven en nemen

Nemen is net zo belangrijk als geven. Het een kan niet zonder de ander. Ben je uit balans, zit je niet lekker in je vel, kijk dan eens naar jezelf, hoe is jouw weegschaal van geven en nemen? Ben je teveel aan het geven zodat je helemaal leeg gezogen wordt? Geef je meer tijd en aandacht aan de ander dan aan jezelf?

In mijn praktijk ontmoet ik mooie mensen, ze geven tijd en aandacht, liefde en zorg, hebben een luisterend oor voor de medemens. Ze geven zoveel van zichzelf weg dat ze leeglopen, ze komen in een burn-out terecht. Het lukt ze niet om hun energiepeil weer omhoog te krijgen. Vaak zijn ze minder goed in de tegenoverliggende activiteit: namelijk “ontvangen”. Geven is ook vaak makkelijker dan ontvangen.

Het leren ontvangen is een mooie uitdaging voor degenen die in de stress, in een burn-out zitten maar in feite ook voor ons allemaal, elke dag weer.

Geven is energie weggeven en dat kan prima als we ook op tijd onszelf weer opladen. Net zo goed voor onze telefoon gaan zorgen als voor onszelf lijkt mij een mooie uitdaging.
Het mogen ontvangen is niet alleen in de vorm van cadeautjes wat natuurlijk ook erg fijn is maar ook die compliment ontvangen, een stukje waardering, een glimlach, een schouderklop, het daglicht, de vogel die voorbij vliegt.

Geven en ontvangen in balans
Het in balans brengen van geven en ontvangen is een mooi proces waarbij je je bewust wordt van je eigen gedrag. Een kleine verschuiving van aandacht heeft grote gevolgen voor de balans, je energie, je zelfvertrouwen, je uitstraling en je voldoening. Genoeg redenen om er vandaag nog aan te beginnen!

Op November 26, 2014