T’ai Chi Ch’uan

T’ai Chi Ch’uan is een zeer oude Chinese bewegingsleer en innerlijke krijgskunst met als doel een evenwichtig en lichamelijk welzijn. Rustige, bedachtzame bewegingen vloeien in elkaar over en bevorderen zo de concentratie en de coördinatie. De bewegingen lijken op het eerste gezicht eenvoudig, maar vergen concentratie, en zorgen voor kracht, lenigheid en balans in het lichaam.

Conditie

Daardoor is T’ai Chi Ch’uan een uitstekende manier om de conditie op een evenwichtige wijze op te bouwen. De beoefenaar van Tai Chi Chuan voelt zich energiek, alert en tegelijkertijd ontspannen.Wie de technieken eenmaal onder de knie heeft, kan volstaan met tien minuten oefening per dag om dat gevoel vast te houden.

Lichaam en geest

Door ons met deze principes te bewegen ontwikkelen we ons lichaam en geestbewustzijn (awareness). Door een beter ontwikkeld geest- en lichaamsbewustzijn functioneren we beter, gaan we beter met elkaar om en blijven gezonder en langer leven. T’ai Chi Ch’uan wordt ook wel het hoogste niveau van de vechtkunst of innerlijke krijgskunst genoemd. Dit betekent dat je besluitvaardiger wordt, de juiste beslissingen kunt nemen, beter in je vel gaat zitten en beter met werkdruk (stress) om kunt gaan.

Naar een positieve levenshouding

Het is de kunst om die negatieve spiraal om te buigen naar een positieve levenshouding en daarbij onvermoede en ongebruikte energiebronnen aan te boren. Dit gebeurd bij T’ai Chi en Qigong. Door de langzame beweging ga je dat gevoel ervaren en kan je lichaam de ervaring op slaan, wat niet mogelijk is bij een snelle beweging.

Gezondheid en Stress

Ook op het gebied van lichamelijke gezondheid heeft T’ai Chi Ch’uan een positieve uitwerking op chronische aandoeningen, waaronder astma, reuma, fybromyalgie en ME. Ook bij bedrijfsblessures, waaronder b.v. RSI-klachten (muisarm) werkt T’ai Chi Ch’uan preventief en genezend.

Ontspanning van lichaam en geest

Ontspanning van lichaam en geest geeft een gevoel van stabiliteit, rust en zekerheid, wat daarna ook in hetdagelijks leven vanzelf haar toepassing zal vinden. De vorm die wij geven is een zachte stijl en is voor iedereen geschikt.

Op September 9, 2012