Krasse Knarren worden weer jong!

Het lichaam is gemaakt om te bewegen. Zodra je een poos niet beweegt, voel je al dat je lijf stijver wordt. Hoe langer het niet bewegen duurt, hoe moeilijker het is om weer soepel te worden.

Stretch het liefst elke dag

Het is zo ontzettend belangrijk om elke dag te bewegen en te stretchen! Een jaar of wat heb ik door omstandigheden nauwelijks bewogen. In wezen had ik het niet eens in de gaten wat een dramatische gevolgen dat had, want ik had toch een goede basisconditie? Nou, mooi niet dus, want met een paar weken inactiviteit verlies je al veel conditie en flexibileit. Dat weet ik nu maar al te goed. Ik voelde me een hoogbejaarde toen ik aan Pilates begon! Mijn hemel, wat was ik inflexibel en vergroeid! Wat als dat proces jarenlang voortduurt?

Mijn klanten weten ondertussen wel dat ik stretchen erg belangrijk vind; stretch het liefst elke dag. Of je nu jong of oud bent; blijf het doen! Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om je spieren en dus je skelet en ruggengraat weer soepel te krijgen. Stijve en stramme spieren geven bijna gegarandeerd klachten als vergroeiingen, rugpijn, nekpijn, schouderpijn, hoofdpijn enzovoort....

Krasse Knarren

Op de televisie wordt momenteel door Omroep Max wekelijks een aflevering van "Krasse Knarren" uitgezonden. Vijf bekende Nederlanders op leeftijd, te weten politicus Ed van Thijn (77), acteur Henk van der Horst (72), acteur John Leddy (81), zangeres Marie-Cécile Moerdijk (82) en toneelactrice Mimi Kok (77), zitten een week in een villa. Ze moeten daar voor zichzelf zorgen en veel bewegen, ook al zijn ze dat absoluut niet gewend.

De meesten voelden zich oud voordat ze de villa ingingen, maar na een paar dagen ziet de kijker ze 'verjongen'; ze durven meer, ze laten als vanzelfsprekend de hond uit, spelen midget-golf, tuinieren en doen zonder morren de afwas. Opvallend is dat John Leddy nog zo kwiek is; zeer waarschijnlijk omdat hij al tientallen jaren in zijn volkstuintje werkt. Hoe instabiel de deelnemers zich ook voelen, ze moeten bewegen van de begeleiders. Hun eigen koffer naar boven sjouwen, zelf koffie zetten en eten koken. Regelmatig komt Yogaleraar Fred van Beek langs, zelf geboren in 1930, om voor hen yogales te verzorgen.

Nauwlettend worden ze in de gaten gehouden door een team deskundigen. In het programa geven de deskundigen commentaar op de handelingen van de "oude sterren". Het programnma wordt zeer goed bekeken, dus kennelijk is de kijker geinteresseerd in het thema "Verjongen door bewegen". Tijdens elke aflevering denk ik:"Wat ben ik blij dat ik Pilates en regelmatig JumpPilates op de Bellicon trampoline beoefen!"

We zijn het beu!

Nieuwe tijden zijn aangebroken. We kunnen er niet omheen. Er is van alles aan de hand; de Arabische Lente, het einde van de Maya-kalender, die enge Eurocrisis, de bedreigde wereldeconomie, de stijgende werkeloosheid, de onbetaalbare ziektekosten, de toenemende vergrijzing, de hogere pensioenleeftijd, de merkbare klimaatverandering, het slechte onderwijs, het zinloze geweld en de alom aanwezige criminaliteit.
Maar wat er vooral gaande is, is dat we het met zijn allen meer dan beu zijn! We verlangen met smart naar echtheid, eerlijkheid, eenvoud, kwaliteit, gezondheid, menselijkheid, vriendelijkheid. Oude waarden en back tot basic. Vrijwel dagelijks hoor je van initiatieven, de Occupy beweging is daar een voorbeeld van, die de zucht naar een ommekeer vertegenwoordigen.

Sociale voorzieningen zullen steeds minder worden, dus moeten we het weer zelf gaan doen. Mijn klanten zijn zeer goed bezig, want zijn nemen het heft in eigen handen. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor de ander zorgen!

Welvaart en welzijn maken we zelf

De Sky was lang The Limit, maar inmiddels moeten we daarvoor de prijs betalen. De welvaart is niet meer vanzelfsprekend en het welzijn van velen niet meer gegarandeerd. De voedselbank wordt druk bezocht, de benzine duur betaald. Menigeen heeft moeite om de premie van de ziektekostenverzekering te betalen; bovendien kan je steeds minder declareren.

Het dringt tot ons door dat we er zelf alles aan moeten doen om te voorkomen dat we straks zorg nodig hebben; zorg die we misschien niet eens meer kunnen betalen!

Nu we tot op hoge leeftijd moeten blijven werken, is het bittere noodzaak om fysiek en geestelijk fit te blijven. Dan ga je met meer plezier naar je werk en kan je de tijdsgeest bijbenen. Met regelmatig Pilates beoefenen, niet roken en een gezond dieet, bereik je al heel erg veel. Het is een fantastische stap in de goede richting en als je dan ook nog stress vermijdt en tevredenheid koestert, dan staat je niets meer in de weg om je heel erg rijk en gezond te voelen!

Wellicht is de aanvullende ziektekostenverzekering straks niet meer nodig; die ene keer dat je eens naar de fysiotherapeut moet, ach...dat is goedkoper dan die dure premie.

Op February 23, 2012