Vertrouw het proces!

Ik wil een misverstand wegnemen. Vaak hoor ik dat Pilates ongeveer hetzelfde zou zijn als yoga.
Niet actief genoeg?
Een kennis die weleens iets over Pilates had gehoord, vertelde me:"Het is voor mij vast niet actief genoeg; vermoedelijk val ik in slaap. Hardlopen en fitness is meer iets voor mij." Nou, ik garandeer je dat een goed geïnstrueerde Pilatessessie een echte WORKOUT is en het de nodige transpiratie opwekt! Na een trainingssessie ben ik drijfnat en heeft elke spiervezel in mijn lijf een beurt gehad!
Dieper en dieper
Een instructeur motiveert je tijdens de les om voortdurend (o.a.) je diepe buikspieren aan te spannen; dit levert op den duur een spierkorset op rond je middel dat je rug beschermt. Het geeft je niet alleen een plattere buik, maar je middel zal slanker zijn, je billen worden steviger en je zal weer dat natuurlijke gevoel ervaren dat jouw sterke heup,-bil,-buik,- en bekkenspieren het krachtige centrum van je lichaam vormen. Je voelt dat dit krachtcentrum, oftewel je powerhouse, je lichaam als het ware 'draagt'. Dat gevoel maakt je letterlijk stabiel. Het opbouwen van het spierkorset kost tijd, omdat de diepere buikspieren (de Transversus Abdominus) vaak ongetraind zijn. In het begin is het soms zelfs lastig deze diepere lagen te 'vinden', maar op een gegeven moment voel je spiervezels waarvan je eerder geen vermoeden had dat je ze had! Kijk, dan wordt het leuk! Elke keer werk je steeds dieper en dieper en de beginnersoefeningen kunnen zelfs zwaarder worden naarmate je vordert. Zo blijf je jezelf steeds ontwikkelen naar een hoger niveau en zal je je niet vervelen.
Body&Mind
Als je nog niet eerder aan Pilates hebt gedaan, zal het in het begin wennen zijn om je tijdens de trainingssessie op veel lichaamsdelen tegelijk te focussen. Een ander doel van Pilates is namelijk dat de concentratie verbetert en door je complete aandacht te vestigen op wat je lijf doet of juist niet doet wat je wil, maak je een echte body&mind connectie! Je bewust richten op de precieze uitvoering van de oefening, resulteert in de lange sterke spieren die je zo graag wilt hebben. Op een gegeven moment ben je je steeds meer bewust worden van verschillende delen van je lichaam. Tijdens het oefenen valt het je bijvoorbeeld op dat je scheef ligt, terwijl je dat eerder niet merkte. De waarneming van je eigen lichaam verbetert. Met een mooi woord heet dat proprioceptie.
Geduld
Pilates belooft veel, maar als je het op de manier beoefent zoals Joseph het heeft bedoeld, dan zal je de resultaten boeken waar je naar op zoek bent. Joseph zei zelf altijd:"Vertrouw het proces!'. Ik zeg dat ook regelmatig tegen mezelf als ik weer eens gefrustreerd ben over prestaties en resultaten van mijzelf. Bij mij duurde het best lang voordat ik echt merkte dat mijn inspanningen wat opleverde, maar geduld is een schone zaak. Uiteindelijk is de beloning het wachten meer dan waard. Sterker nog, hoe harder je ergens voor hebt moeten knokken, hoe dankbaarder je bent als het uiteindelijk lukt! Maar Pilates is for life! Je raakt nooit uitgeleerd en je verlegt steeds je grenzen.

Op February 23, 2012